Kaeshi Waza

Måndagens träning fokuserade mycket på kaeshi waza, kontringar mot olika attacker. Detta är lärorika övningar, för att känna motståndarens intention, rörelse och styrka. Vi övade ett antal olika kontringar mot omote gyaku, ura gyaku och te ho doki. Mot omote gyaku kontrar vi med yoko nagare och nedtagning, koho kaiten och spark. Mot ura gyaku med yoko nagare och zenpo kaiten. Vi övade också lite med zenpo tenkai mot ura gyaku, men det är viktigt här att förstå att även om det ser fint och snyggt ut att volta i luften så är kroppen fullständigt försvarslös i det läget. Försök således alltid stå med båda fötterna på jorden 🙂

Vidare talade vi en hel del om Koto ryu koppojutsu. Denna ryu-ha ligger till grund för det mesta vi gör, nästan all kihon gata kommer därifrån, inklusive tsuki, keri, shuto och ukemi. Visst finns samma grund i andra ryu-ha också, men sättet vi tränar det på kyu-nivå är Koto ryu.

Även när formen på rörelsen sitter, försök hela tiden putsa den, ta bort onödiga rörelser i hela kroppen och fokusera sinnet. Lägg mycket fokus på att samla kraft i tanden! Genom att göra det kan ni snabbt bli duktiga.

Ikkan!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s