Jinen Ryu 自然流

Jinen Ryu betyder ungefär ”den naturliga skolan”. Det är en tradition som är skapad av Manaka Unsui Sensei för att sammanställa och lära ut allt det han lärt sig under sina dryga 60 år inom traditionell japansk stridskonst.

Redan som 9-åring började Unsui Sensei träna Judo och blev snabbt väldigt duktig. Men år 1959, vid 14-års ålder, träffade han sin läromästare Hatsumi Masaaki Sensei och tränade under hans vägledning till 1996, då han skapade organisationen Jinenkan för att lättare kunna sprida sina kunskaper till alla som är intresserade av traditionell japansk stridskonst.

Under benämningen Jissen Kobudo, som tränas i Jinenkan, ingår ett antal traditionella stilar (Koto Ryu, Gyokko Ryu, Togakure Ryu, Kukishin Ryu, Takagi Yoshin Ryu, Shinden Fudo Ryu), men dessa traditioner förutsätter att utövaren redan har bemästrat de grundläggande metoderna för t ex svärd, för att träningen ska ha någon effekt. Inga direkta övningar för detta ingår i dessa skolor och det är dessa luckor som Unsui Sensei har täckt in i Jinen Ryu. Förutom det så finns en del helt nya delar också i Jinen Ryu, så som Tanto (kniv), Nito (två svärd), Tessen (metallsolfjäder) och Kusarifundo (kedja). Dessa vapen nämns i de övriga skolornas texter men inga tekniker finns för oss, vilket nu täcka upp i Jinen Ryu.

Träningen är väldigt strukturerad och gradering kan göras i Jinen Ryu genom traditionella japanska Menkyo-systemet där Menkyo Kaiden är den högsta nivån. För att kunna testa för dessa Menkyo-licenser så krävs ett medlemskap i Jinenkan Honbu Dojo, Japan och godkännande av Jinen Ryu Soke (grundare/mästare) Manaka Unsui Sensei.

Så, är du intresserad av att träna med traditionella japanska vapen? Kanske tränar du någon kampsport idag och vill utöka din träning med vapen? Eller så är du helt ny! Oavsett vilket så är du välkommen att träna Jinen Ryu hos oss på Hiryu Dojo i Örebro. Inga förkunskaper krävs! Åldersgräns 15 år.

OBS! Notera att du är välkommen att träna Jinen Ryu utan att träna Jissen Kobudo som är den träning vi bedriver i Hiryu Dojo övriga dagar (måndagar och onsdagar).

Vi tränar:

  • Kenjutsu (ett svärd)
  • Nitojutsu (två svärd)
  • Tantojutsu (kniv)
  • Juttejutsu (batong)
  • Tessenjutsu (solfjälder)
  • Kusarifundojutsu (kedja)

Instruktör är Leif Angestam (Ryuun 龍雲)
Jinen Ryu Menkyo Kaiden
Jissen Kobudo 6e dan