Seishin Ryoku

För ett antal år sedan sade Sensei åt mig att jobba på Seishin ryoku, dvs ”inre/mental styrka”. Vi tränade vid det tillfället Kukishinden biken no ho (svärd) och jag lyckades väl sådär med övningarna. Jag funderade en del på det, jobbade vidare och kände att min spirit blev något starkare. Förra året i Japan och sedan igen i Sverige tog Sensei upp ämnet på nytt, och bad mig jobba på Mushin [無心], dvs ”no-mindedness”. Bästa sättet för mig att träna upp det ansåg han var genom Zazen. Att genomföra Zazen regelbundet har för mig varit väldigt utmanande och kanske inte helt lyckat än så länge.

Efter 20 år med kampkonst så ser jag nu vikten av seishin ryoku och kopplingen till kamae. Utan detta är vår träning tom, intet värd. Att lära sig teknik är naturligtvis stegen framåt, men man kan inte stanna där, man måste ta sig vidare.

På våra fortsättningspass känner jag utmaningen från de övriga när vi står mot varandra, och det är en härligt jobbig känsla 🙂

Så, jobba framåt, uppåt och sträva bortåt! En stark spirit kommer inte över natten, det tar åratal av hängivet arbete, men till slut får man resultat!

Within all the defenses the body uses to show courage,
the true secret is the mind.
–Okuni Kihei Shigenobu


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s