Bojutsu

Tidigt nästa år kommer avancerade gruppen att börja på nytt med Kukishin Ryu Bojutsu (rokushakubo). Då detta är en av de viktigaste delarna i vår träning, tänkte jag skriva lite kort om dess vikt.

Det sägs att den rokushakubo vi tränar från början bestod av samma tekniker som sojutsu (spjut). Detta kommer sig av att ett spjut lätt kunde bli avhugget, vilket lämnade enbart en trästav i händerna på utövaren. För att kunna försvara sig effektivt med staven använde man i början samma eller liknande tekniker som spjut, men med tiden utvecklades bojutsu i en liten annan riktning än spjut. Särskilt under fredligare tider i landet, då staven blev ett redskap för ‘torikata’ (en slags polis), utvecklades teknikerna i en riktning som skiljde sig mer från spjutet.

Min egen åsikt om detta, om man ser till de tekniker vi tränar, så är Shoden, Chuden och Okuden mer lika spjut och Sabaki gata mer ”bojutsu”. Om man ser till namnen på kata i Shoden, Chuden, Okuden så innehåller de även en slags referens till första nivån i spjut, då de är indelade i samma system enligt tenchijin sanpo.

Trots att de tekniker vi tränar nästan uteslutande initieras av staven och inte av svärdet, räknas de inte som offensiva. Teknikerna innehåller också väldigt mycket ”dold” kake hiki (strategi). Om man inte fått kuden från en mästare så hittar man inte strategi och taktik i dessa former.

Bojutsu ger bra träning för både kropp och sinne. Det är ganska jobbigt att veva runt en 180 cm stav i ett par timmar, vilket ger bra träning både för över- och underkropp. När man kommit till den nivån när kake hiki är viktig så måste sinnet tränas hårt för att inte ”förlora”.

Träna bojutsu hårt och mycket, det vinner ni på i längden! Och var noga med formen!

Ikkan!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s