Träning på högre nivå

Här om dagen tränade vi Kukishin ryu jojutsu i Dojon. En viktig punkt jag tog upp var förmågan att använda kime, en slags spirituell kraft, i sin teknik. Utan denna kime blir träning på högre nivå null och void. Naturligtvis så måste man först lära sig formen, kata, men senare handlar all träning om Seishin ryoku och inget annat! I alla kata, använd rätt ”känsla” i den kamae ni använder, annars är kamae felaktig, bara en tom form. Tänk också på teknikens betydelse och fokusera hårt.

Vidare behöver man kake hiki (strategi, att ge och ta). Sensei talar mycket om kan, kyu, kyo och yaku. Detta innebär att man ibland applicerar tekniker långsamt, ibland snabbt, ibland hårt och ibland mjukt. Allt beror på situationen och motståndaren.

Genom hela formen, behåll Zanshin! Ingen rörelse är onödig, men utan zanshin, kime och kake hiki blir hela formen tom.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s