Sojutsu

På våra avancerade pass tränar vi bland annat Kukishin ryu sojutsu. För alla som någon gång hållit i ett spjut så vet ni att det är väldigt likt bojutsu med aningen mer stötar. Detta speglar sig också i Kukishin ryu’s teori om att bojutsu och sojutsu från början var, i denna ryu-ha, samma tekniker.

Naturligtvis bör man förstå varje vapens egna karakteristika, och i detta fall är det användandet av bladet och dess spets (kissaki), samt änden på spjutet som ofta bestod av järn (ishizuki). I och med spetsens betydelse så blir användandet av spjutet något annorlunda jämfört med bo, särskilt med avseende på främre handen.

För att bli duktig på spjut krävs mycket, mycket träning i bojutsu, så träna hårt!

Nu när vädret börjar tillåta utomhusträning i större skala, så passar det bra att vi kommit in i sista nivån av spjutträning, Menkyo Kaiden Hencho Gata. Denna nivå innehåller en hel del svingande och kastande av spjutet, vilket självklart kräver utrymme.

Träna hårt på Kihon soho: tsuki, nage tsuki, ude uke, shibaku, harai, ashi dome, maki age!

Keiko ikkan, subete ni masare!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s